0

Perry wil niet kiezen

Perry wil niet kiezen

Hallo allemaal,  

Ik heb nog zoveel te vertellen! Over de problemen waar we met elkaar mee te maken hebben, maar vooral ook de kleine, mooie dingen van het dagelijks leven. Ik ga dit met jullie delen, en dit jaar ga ik af en toe ook eens het woord geven aan een van mijn medebewoners.

Alle reacties die jullie geven op de column worden met ons gedeeld en aan ons voorgelezen. En reken maar dat we jullie reacties geweldig leuk vinden!!!

Perry

Perry wil niet kiezen

Met een verstandelijke beperking is het niet makkelijk om te kiezen, maar het is ondoenlijk om een keuze te maken tussen twee mensen waar je om geeft. Als er tussen twee mensen een woordenwisseling is of onbegrip dan heb ik daar last van. Gevoelsmatig wil je geen van beiden afvallen en hoop je maar dat het niet op ruzie uitdraait. Ik zit er op de woning vaak tussen. Ik zie het allemaal, ik maak het allemaal mee want aan mijn oren en ogen mankeer ik niets. Flinke ruzies tussen bewoners komen voor op onze woning en de tranen schieten dan in mijn ogen. Ik kan niet goed tegen ruzies en ben dan ontroostbaar. De lading is zo negatief, zo vervelend. Ik kan er dan echt niet mee omgaan en zal daarin geholpen en begeleid moeten worden. Toch spelen er soms ook hele kleine dingetjes. En juist die kleine dingetjes vallen mij op.

Laat ik eens zoeken naar een mooi voorbeeld. Bijvoorbeeld een klein incidentje van alweer een jaar of zes geleden. De toen net nieuwe manager had als vanouds een ouderavond op de woning georganiseerd. Nou ja…georganiseerd? Laten we zeggen dat hij toestemming had gegeven aan het nieuwe team om dat te regelen. Wij waren er in ieder geval heel blij mee. Na al die jaren dat we samen in een woning zitten is het een feest om even met onze dierbaren bij elkaar te zijn. De ouders en verwanten kennen elkaar ook goed en halen herinneringen op aan de voorbijgegane dertig jaar. Die avond was het niet anders. Na vele maanden van grote onrust was er weer een compleet team, een nieuwe manager en de avond liep zoals het moest.

Rond een uur of half negen was er zo'n puntje waarin ik verlegen werd met wat ik zie. De manager gaf een knikje op de vraag van een van medewerkers en ze gingen vervolgens alvast de boel afruimen. Mijn pa zag het en riep hardop: "Lekker gastvrij is dit, het is zeker de bedoeling dat we vertrekken." Er was nog geen vertrouwen, er was nog geen vast fundament waarop we konden draaien en dat maakt dat zo'n klein dingetje groot kan worden. En eigenlijk ging het om goede ideeën van alle twee.

Ik heb een ernstige beperking en kan daardoor instinctief veel beter aanvoelen hoe iets zit. De manager wilde het beslist niet ongastvrij afbreken. Hij wilde deze keer niet de avond met een speech of zo beëindigen omdat hij het idee had dat dit abrupt en vervelend zou zijn voor ons als bewoner. Dat is geen gekke gedachte, want als iets leuk is en je roept om dat het afgelopen is, dan vinden sommige van mijn medebewoners dat niet echt fijn. Het gevolg kan zijn dat iemand heel boos wordt en dan naar zijn kamer gebracht moet worden. De inhoud snap ik niet zo, maar ik voel heel goed aan dat zijn intenties goed waren. Mijn vader had ook wel een punt, want voor de ouders was de fijne avond ineens geruisloos voorbij. Na maanden van flexers en lastige problemen had mijn vader ook goede intenties voor ons.

Niemand viel het die avond op, het was een punt van niks en het ging om twee zinnen. Maar ik zag het en ik voelde het. Ik heb nog "HEE" geroepen. Meer kreeg ik er niet uit. Ik had vervolgens een seconde oogcontact met mijn vader en die vond het wel best. Hij was niet boos en was het al vergeten. Daarna een seconde met de manager en die zag mijn ongerustheid. Het punt was al voorbij. De eerste ouderavond was uiteindelijk prima verlopen.

Het zijn geen grote problemen waar ik nu over schrijf. We zijn inmiddels zes jaar verder en iedereen komt nog steeds op de jaarlijkse ouderavond. Van een nare sfeer is al jaren geen sprake meer. Maar wat ik graag wil meegeven? We zijn erg gevoelig voor sfeer, en gebaat bij uitstekende omgangsvormen. We vragen in alle nederigheid aan jullie om daarin je uiterste best te doen. We hebben er echt last van als het tussen jullie niet goed zit, ook niet als het om een heel klein puntje gaat.

Je moet kiezen of delen hoor je vaak. Maar voor mij is dat een duidelijke zaak. Ik kies liever niet, laat mij maar delen.

Steven Peters namens Perry

 


  • 08-03-2018
  • Categorie: Blog
 
Op de hoogte blijven? Meld je aan voor NewsAlert!
 

Geen passende vacature? Meld je nu aan bij JobAlert!